fbpx
Σακχαρώδη διαβήτη και χρώμιο

Χρώμιο συσχέτιση με σακχαρώδη διαβήτη

Σακχαρώδης διαβήτης και χρώμιο

Ο σακχαρώδης διαβήτης και το χρώμιο έχουν υψηλή συσχέτιση καθώς το χρώμιο συμβάλλει στην αντιμετώπισή του. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται όταν η γλυκόζη του αίματος, γνωστή ως σάκχαρο αίματος, είναι πολύ υψηλή. Υπάρχουν αρκετοί τύποι διαβήτη όπως διαβήτης τύπου 1, τύπου 2 (ΣΔ2), LADA ή αλλιώς τύπου 1.5, διαβήτης κύησης και διαβήτης MODY. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ο συνηθέστερος και εμφανίζεται συνήθως σε ηλικίες άνω των 45. Εμφανίζεται κυρίως σε υπέρβαρους ανθρώπους, με τους άνδρες να είναι πιο επιρρεπείς από τις γυναίκες.

Επιπολασμός και παράγοντες κινδύνου

Σχετικά με τον Σακχαρώδη Διαβήτη και το Χρώμιο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει το χρώμιο για την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη και τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ. Το τρισθενές χρώμιο βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, ενώ διατίθεται και ως συμπλήρωμα διατροφής, παρουσιάζοντας πολλά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου. Πολλές μελέτες που έχουν γίνει για το πικολινικό χρώμιο (CrPic) έχουν δείξει πως βελτιώνει τα επίπεδα γλυκόζης, μειώνοντας την ινσουλινοαντίσταση, αυξάνοντας τους υποδοχείς της ινσουλίνης στα κύτταρα.

Τρόφιμα που περιέχουν χρώμιο

  • Χυμός σταφυλιών Ο χυμός σταφυλιών είναι μια εξαιρετική πηγή χρωμίου. 1 φλιτζάνι μόνο (240 mL) παρέχει 7,5 mcg ή 21% της ημερήσιας πρόσληψης.
  • Αλεύρι Ολικής άλεσης  μια μεσαίου μεγέθους φέτα ψωμί ολικής άλεσης (36 γραμμαρίων) παρέχει 1 mcg χρωμίου ή 3% της ημερήσιας πρόσληψης.
  • Χυμός πορτοκαλιού Ένα φλιτζανι (240 mL) χυμού πορτοκαλιού παρέχει 2,2 mcg χρωμίου ή 6% της ημερήσιας πρόσληψης.
  • Χυμός ντομάτας Ένα  φλιτζάνι (240 mL) παρέχει 1,5 mcg ή 4% της ημερήσιας πρόσληψης για χρώμιο.
  • Μήλα Ένα  φλιτζάνι (240 mL) παρέχει 1,5 mcg ή 4% του DV για χρώμιο.
  • Πράσινα φασόλια Μισό φλιτζάνι (73 γραμμάρια) πράσινων φασολιών περιέχει 1,1 mcg χρωμίου ή περίπου 3% της ημερήσιας πρόσληψης.

Ο αριθμός των ανθρώπων που νοσούν από Σακχαρώδη Διαβήτη2 αυξάνεται κάθε χρόνο. Το 2015 νοσούσαν παγκοσμίως περίπου 415 εκατομμύρια, ενώ αναμένεται ότι μέχρι το 2040 ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα 650 εκατομμύρια. Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι νοσούν  περισσότεροι από 59 εκατομμύρια άνθρωποι, με τους 613,900 από αυτούς να βρίσκονται στην Ελλάδα. Πρόκειται δηλαδή το 7.4% του συνολικού πληθυσμού της. Η παχυσαρκία, ίσως ο βασικότερος παράγοντας κινδύνου αφού έχει βρεθεί ότι συμβάλλει περίπου στο 55% των περιπτώσεων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Το 1961 το ποσοστό παχυσαρκίας σε ηλικίες 20-79 ετών στην Αμερική ήταν 13,4%. Το ποσοστό αυτό 2008 έφτασε το 34,3%, ενώ το 2018 έφτασε το 42.4%. Αυτή η αύξηση της παχυσαρκίας στους ενήλικες, όπως και της παιδικής παχυσαρκίας, θεωρείται πως έχει άμεση σχέση με την αύξηση εμφάνισης του Σακχαρώδη Διαβήτη2.

Η άσκηση και μια ισορροπημένη διατροφή είναι βασικοί παράγοντες στη διαχείριση του ΣΔ2. Οι μελέτες έχουν δείξει σημαντική μείωση στη συχνότητα εμφάνισής Σακχαρώδη Διαβήτη 2, σε άτομα που συντηρούν τον δείκτη μάζα σώματος (ΔΜΣ) χαμηλότερα από 25kg/m2.

Πηγές

  1. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Chromium-HealthProfessional/.
  2. https://www.cdc.gov/diabetes/data/index.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fdiabetes%2Fdata%2Findex.htm
  3. https://www.cdc.gov/nchs/data/hestat/obesity_adult_07_08/obesity_adult_07_08.htm.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *